Dragi Ensare, prije svega ti zelim dobrodoslicu u Omladinsku banku. Drago mi je da vec od samog pocetka insistiras na poslovnim planovima, zaposljavanju i investicijama.Tesko je odgovoriti na ovakvo pitanje bez da se dobije vise informacija o industriji o kojoj se radi. Posebno je vazno adresirati pitanja rizika: ako su svi rizici minimalni kao sto se cini iz ovoga iznad, onda je naravno prvi prijedlog otici u poslovnu banku. Obzirom da insistiras na pozajmici, a ne na investiciji, predpostavljam da si vec razmotrio ovu opciju i iz nekog razloga je odbacio ili te je banka vec odbila.Fondacija Mozaik je impakt investitor. Ukoliko se radi o poslu koji je impact-driven tj. na prvom mjestu stoji drustvena korist, a na drugom dobit za ulagaca, onda ti mi mozemo dalje pomoci, tj. mozemo do neke sume investirati u vlasnicki udjel firme o kojoj govoris. Tu mozemo uloziti do 30.000 KM u gotovini plus do 20.000 u mentorskoj podrsci. Dodatno, sa poslovnom bankom od sutra cemo objaviti opciju kreditiranja bez kolaterala za drustvene poduzetnike do 20.000 KM po tekucoj komercijalnoj kamatnoj stopi banke.Ukoliko se radi o poslu gdje je primarni interes dobit, Mozaik takve incijative takodjer nacelno podrzava ali ne zelimo uloziti u takve biznise. On sto mozemo jeste pomoci ti da ti preporucimo druge investirore ali iskljucivo nakon sto nas malo detaljnije upoznas sa poslovnim planom i podijelis sa nama vrstu i sadrzaj dokumenta koji garantuje trziste. Mi tu garantujemo anonimnost tako da mozes biti siguran da sa nase strane nece biti zloupotrebe.Kao sto vidis, mi mozemo pomoci sa raznim vrstama investitora ili banaka. Sa jednim se radi o ulasku u vlasnicki udjel (impakt ili angel investitori), a sa drugima o posudbi za koju se trazi kolateral (banke). Nazalost, mi u nasoj bazi trenutno nemamo investitore koji bi mogli posuditi novac na 18 mjeseci bez kolaterala sa visom kamatnom stopom. Toliko za sada. Pisi molim te ako nesto nije jasno ili se javi za povjerljiv sastanak u Sarajevu da probamo u direktnom razgovoru naci rjesenje za vas. U svakom slucaju, bravo momci, samo naprijed!